DAFMerceds
TT

Nieuws

EcoTwin vertrokken vanuit Westerlo

De European Truck Platooning Challenge is een initiatief van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Doel is om op Europees niveau toestemming te krijgen om op grote schaal vrachtwagencombinaties (‘platoons’) te kunnen testen, die draadloos aan elkaar verbonden zijn. Daardoor kunnen zij bijzonder dicht achter elkaar rijden, met voordelen op het gebied van brandstofbesparing, CO2-emissies, verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer.

  

Bij Truck Platooning rijden trucks op korte afstand van elkaar door gebruik te maken van technologie voor het geautomatiseerd rijden. Het tweede voertuig volgt het voorliggende automatisch, gebruikmakend van Wifi, radar en camera’s.

 

Uniek aan de EcoTwin-combinatie is de door NXP ontwikkelde Wifi-P-verbinding. Daarmee reageert de tweede truck tot 25 keer sneller dan een mens en vertraagt een volgende truck al vóórdat onze ogen waarnemen dat de voorligger remt. Ook maakt Wifi-P het mogelijk dat chauffeurs aan boord van de DAF trucks met elkaar praten en wordt op een groot scherm in de tweede truck geprojecteerd wat de chauffeur in de eerste truck voor zich ziet (‘See Through’).

 

Doorontwikkeling nodig

“Uiteraard is er nog veel doorontwikkeling nodig voordat truck platooning als nieuwe technologie op het wegennet geïntroduceerd kan worden”, aldus Ron Borsboom, lid van de Board of Management van DAF Trucks en verantwoordelijk voor productontwikkeling. “Dat zal zeker niet vóór 2020 zijn; met name op het gebied van wetgeving, aansprakelijkheid en acceptatie moet er nog veel geregeld worden.”

 

Europese politiek nu aan zet

“België zal er in de toekomst alles aan doen om tests met truck-platooning nog meer mogelijk te maken op de openbare weg om zo meer ervaring op te doen”, stelde Christophe Leurident, adviseur van minister Galant. “De Europese politiek is nu aan zet om dat mogelijk te maken en samen met de Nederlandse minister Schultz van Haegen willen wij ons hier sterk voor maken.”

 

Over EcoTwin

‘EcoTwin’ is een consortium van DAF Trucks, TNO, NXP en Ricardo, waarbij elke partij zijn specifieke kennis en ervaring inbrengt. NXP draagt zorg voor de draadloze, state-of-the-art communicatie tussen de beide voertuigen met gebruikmaking van camera’s, sensoren, radar en Wifi-P. Ricardo levert als toonaangevend consultancy-bedrijf adviezen op het gebied van de functionele veiligheid van de systemen. TNO is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, en integreren van het complete pakket van nieuwe technologieën . DAF Trucks neemt – naast de integratie van alle systemen in de voertuigen – alle testwerkzaamheden voor haar rekening. Er is voor DAF Assen- en Cabinefabriek in Westerlo als vertrekpunt voor de EcoTwin-combinatie gekozen omdat het dit jaar exact 50 jaar geleden is dat DAF haar productie in België startte.

 

Fotobijschrift:
Van links naar rechts: Christophe Leurident (adviseur van de Belgische mobiliteitsminister Galant), Ron Borsboom (directeur ProductOntwikkeling DAF), Maurice Geraets (Director New Business NXP), Leo Kusters (Directeur Leefomgeving TNO) en Gert Liefting (Directeur Ricardo Nederland).

 

DAF Trucks N.V. – een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc, – is een vooraanstaande fabrikant van lichte, middelzware en zware trucks. DAF is bovendien leider op het gebied van services: Multi Support-reparatie- en onderhoudscontracten, financiële diensten van PACCAR Financial en een eersteklas levering van onderdelen door PACCAR Parts. DAF Trucks N.V. beschikt over productiefaciliteiten in Eindhoven (Nederland), Westerlo (België), Leyland (Verenigd Koninkrijk) en Ponta Grossa (Brazilië) en over meer dan 1.000 dealers en servicepunten in Europa en daarbuiten.

                                                                

Ricardo plc –een wereldwijd opererend consultancy-bedrijf op het gebied van strategie, technologie, milieu en veiligheid. Daarnaast is het een specialistische niche-fabrikant van high performance producten. Het bedrijf telt meer dan 2.900 deskundige ingenieurs, consultants en wetenschappers die zich inzetten in de kerngebieden: motoren, transmissies, voertuigen, hybride en elektrische systemen en milieuprognose- en impactanalyses. Ricardo plc. is actief in een breed scala marktsectoren, waaronder Automotive, Rail, Defense en Energy.

 

NPX - een wereldspeler op het gebied van het ontwikkelen en produceren van halfgeleiders gericht op ‘secure connections and infrastructure for a smarter world’. Van chips voor draadloze infrastructuur tot energie-efficiënte en veilige systemen. De innovatieve producten van NXP worden toegepast in de automotive, industrie, consumentenelektronica en computertechnologie en zijn er op gericht om het leven veiliger, makkelijker en beter te maken. NXP is gevestigd in 35 landen en heeft 45.000 medewerkers. De omzet bedroeg in 2015 $6.1 miljard US dollar.

 

TNO – De ruim 3000 professionals van TNO zetten hun kennis en ervaring in om slimme oplossingen te realiseren voor complexe vraagstukken. Deze innovaties dragen bij aan het duurzaam versterken van de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van onze samenleving. Partners hierin zijn ruim 3000 bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland. Op het gebied van mobiliteit versnellen we de vooruitgang met de combinatie van technologische innovatie, beïnvloeding van menselijk gedrag én slimmere organisatie om de mobiliteit en logistiek efficiënter, schoner, stiller en veiliger te maken.

» Terug